REKLAM

KALAN SON OSMANLI ESERİYDİ,ŞİMDİ MÜZE OLARAK KULLANILIYOR

Eski Zara Bölge Mahkemesi’nin şu anda Dinler Müzesi olarak kullanılan Eski Camii’nin mülkiyetine ilişkin kararını temyiz ettiğini bildirdi.Fotoğraflar:HABERBG-Hasan MOLLA

Eski Cami uzun yıllardır, ulusal öneme haiz kültür anıtı statüsünde kabul ediliyordu. Tam olarak 1409 yılında Hamza Bey tarafından inşa edilen cami, Osmanlı geri çekildikten sonra komünizm döneminde Türkiye’deki CHP döneminde olduğu gibi yıllarca kapalı kaldı. Farklı amaçlarla kullanıldı ve ibadete izin verilmedi. Bulgaristan, demokratik düzene geçtiğinde de sonuç değişmedi ve devlet camiye el koyarak Müslümanlara vermedi. 


 Üstelik yeni kabul edilen kültür mirasına dair kanuna göre, şehirde tek cami olduğundan dolayı Müslümanların kullanımına verilmesi gerekiyordu fakat Bulgaristan Başmüftülüğünün bütün uğraşlarına rağmen verilmedi. 
     HABERBG ekibi,müzeye dönüşen camiyi inceledi.Ancak cami hafta içi bile kapalı kaldığını gördü.Stara Zagora Belediye yetkilileri ile yaptığımız görüşmede iç mimarinde yeni düzenleme yapacaklarını açıkladılar.


Caminin dış sıvası dökülmeye başlasa da- belediye tarafından görmezden gelen-


MAHKEME  DAVASI UZADI
Şikayet dilekçesini 30 Aralık 2013 tarihinde Filibe Temyiz Mahkemesi'ne sunduğunu açıkladı. Şikayette gösterilen ana nedenle ilgili bir soruya, avukat mecaz anlamda şöyle bir cevap verdi: "Eski Zara Mahkemesi, aldığı kararla ellerini yakan patatesi atmış oldu”. 


Hatırlatmak gerekirse, 18 Aralık 2013 tarihinde Eski Zara Bölge Mahkemesi, Başmüftülüğün devlet mülkiyetine geçirilen Eski Cami’yi geri iade etme dilekçesini reddetti. Mahkemeye göre Başmüftülük, mülkün sahibi olduğunu kanıtlamış değil, yani davayla ilgili caminin Eski Zara Müslüman Cemaatine ait olduğuna dair deliller sunulmamıştır. Mülkün 1919-1944 döneminde ve sonrasında uzun yıllardır Başmüftülüğe ait olmasına ilişkin kanıtlar sunulmamıştır, dinlenilen iki tanığın anlattıklarından mülkiyet sahibi kesin olarak tespit edilmemiştir. 

Avukat Ruev, Eski Zara Mahkemesi’nin davayla ilgili sunulan önemli delilleri dikkate almadığına dair kanaat getirdi. Onun ifadesine göre mahkeme, binanın statüsü konusuyla ilgilenmemiştir. Avukat, Eski Camii’nin, Bulgar kanunları hükümlerine göre Dinler Müzesi statüsüne sahip olmadığını belirtti. Bunun dışında mahkemenin Başmüftülüğün mülkün Eski Zara Müslüman Cemaatine ait olduğuna dair sunduğu kanıtları dikkate almayıp, başlıca tanıkların ifadelerine odaklandığını kaydetti. 

Ruev, davanın toplumda yarattığı gerilimin de mahkeme kararına etki yarattığını düşünüyor. 

Filibe Temyiz Mahkemesi’nin yaklaşık 2 ay sonra davaya bakmaya başlayacağını, kararın ise en erken nisan ayında beklenebileceğini tahmin ediyor.



Eski Camii, birkaç medeniyetin izlerini taşıyor. İçinde erken demir çağına ait ritüel yapılan çukur, Trakyalı bir atlının tapınan bilgileri, Hristiyan bir kilise ve 1409’da inşa edilen islam mabedinin kalıntıları mevcut. Kültür Bakanlığı, Avrupa’da müzenin  kültürler arası diyaloğun ve etnik toleransın merkezi haline gelme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.

Yıllardan beri bakımsız ve yıkılmakla yüz yüze kalan caminin levhaları onarılıp, içine Trak devrinde kalma nekropol, kilise ve cami kazılarında bulunan başka dini semboller teşhir edilecek.

HABERBG
Hasan MOLLA,Stara Zagora

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓